Belgen blinken uit in roekeloos rijgedrag
De Morgen
Een kwart van de Belgen is de afgelopen maand wel eens achter het stuur gekropen met te veel alcohol in het bloed. En ook op het vlak van snelheid toont de rijdende Belg zich bijzonder roekeloos. Dat blijkt uit 'Sartre4', een grootschalige studie naar de attitudes van meer dan 21.000 Europese weggebruikers uit negentien landen die de kranten Le Soir en De Morgen konden inkijken.
De lakse houding van de Belg tegenover alcohol en snelheid in het verkeer blijkt uit de resultaten van 'Sartre4', een nieuwe grootschalige studie naar de attitudes van meer dan 21.000 Europese weggebruikers uit 19 landen die vandaag wordt voorgesteld. In ons land nam het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) het veldwerk voor zijn rekening.
Vooral wat alcohol betreft zijn de Belgische bestuurders bijzonder roekeloos. Nergens anders in Europa denken zoveel chauffeurs dat ze wel onder invloed kunnen rijden als ze maar voorzichtig zijn (17,5 procent in België tegenover 8 procent gemiddeld). Een kwart van de Belgische chauffeurs geeft in het onderzoek aan wel eens onder invloed gereden te hebben in de maand voordien. Enkel Cyprus en Italië doen slechter met respectievelijk 35 en 32 procent.
"Hallucinant", zegt Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen. "De maatschappelijke tolerantie voor alcohol achter het stuur is nog altijd veel te groot in ons land. De pakkans is dan weer te klein."
Ook rijden met overdreven snelheid is volgens de Belgen niet zo uitzonderlijk. Iets meer dan de helft van de Belgische autobestuurders zegt dat de meesten van zijn vrienden meer dan 20 kilometer per uur te snel rijden in de bebouwde kom. Ter vergelijking: gemiddeld zegt 'slechts' 38 procent van de Europeanen hetzelfde.
Een kleine meerderheid van de Belgische autobestuurders, 55 procent, oordeelt dat de wegen in ons land veilig zijn. In Nederland en Zweden vinden bijna alle bestuurders de wegen veilig (90 procent). Die perceptie blijkt gestoeld op objectieve cijfers. In Nederland en Zweden vielen in 2009 respectievelijk 44 en 39 verkeersdoden per miljoen inwoners. In België waren dat er 89. "Een weggebruiker heeft in België meer dan dubbel zoveel kans op een dodelijk ongeval als in het Verenigd Koninkrijk, Nederland of Duitsland", zegt Sofie Van Damme van het BIVV.
"België komt niet zo goed uit deze studie, maar we hebben wel een lange weg afgelegd", zegt Kristiaan Popelier, die als politiecommissaris gedetacheerd is naar het kabinet van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH). "In tien jaar tijd is het aantal verkeersdoden gehalveerd. Het aantal alcoholcontroles is juist sterk toegenomen."
In zijn strategisch plan voor meer verkeersveiligheid maakt Wathelet een prioriteit van de bestrijding van alcohol achter het stuur en overdreven snelheid. "De boetes voor rijden onder invloed gaan omhoog en voor professionele bestuurders komt er een alcohollimiet van 0,2 promille. Dat moet het besef doen rijpen dat alcohol en autorijden eigenlijk niet samengaan", aldus Popelier.
Van Wonterghem blijft intussen pleiten voor nultolerantie wat betreft alcohol achter het stuur. "Stop ermee bestuurders zichzelf te laten inschatten. Ze kunnen het niet."