top of page

Voordelen van bedrijfsfietsen

Voordelen voor de werknemer

 

Gezondheid door naar het werk te trappen

Fietsen is goed voor de gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig fietsen de levensverwachting verhoogt en het aantal ziektedagen verlaagt. Door af toe naar het werk te fietsen hoef je minder te gaan sporten om fit te blijven, en zo win je dus nog extra tijd. In het SHAPES rapport van VUB, VITO en UCL worden de gezondheidseffecten van regelmatig fietsgebruik afgewogen tegen de gevaren van verkeer en luchtvervuiling, en de conclusie is dat de gezondheidsvoordelen het veruit winnen.

Voordelig voor u en voor uw baas.

De werkgever mag je tot 0,22€ per km fietspremie geven, vrij van belastingen. Dat telt snel door. Als je werkgever je een bedrijfsfiets geeft, dan is dat geen belastbaar voordeel. Ook niet als je die fiets daarnaast voor privédoeleinden gebruikt. Dit alles blijft ook gelden wanneer je al een bedrijfswagen zou hebben. Het volstaat om de fiets van de zaak ‘regelmatig’ te gebruiken voor woon-werk verkeer. Het ministerie van financiën heeft dit duidelijk gemaakt met een circulaire.

Comfort en zekerheid

Een bedrijfsfiets wordt goed onderhouden. Daardoor bolt hij lekker licht, is hij betrouwbaar en veilig.  Alles is goed geregeld, zoals we dat ook van bedrijfswagens gewend zijn. In het ideale geval kan je kiezen voor een type dat helemaal past bij jouw gebruiksprofiel; een gewone fiets voor korte pendelafstanden, een elektrische fiets voor wie verder van het werk woont, en een vouwfiets voor wie verschillende vervoersmodi combineert. Doorgaans is een bedrijfsfiets “all risk” verzekerd en gedekt door een bijstandsverzekering. Bij ongeval of pech worden jij en de fiets toch op weg geholpen, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Zo ben je steeds gerust onderweg.

 

​Voordelen voor de maatschappij

Verminderen van files

Een onderzoek uitgevoerd door TomTom in April 2010 heeft uitgewezen dat Brussel de filehoofdstad is van Europa. Er rijden steeds meer auto’s rond in ons land en er worden steeds meer kilometers gereden. In België rijdt een auto gemiddeld 15% meer dan in Nederland. Als we inzoomen op het woon-werk verkeer, dan blijkt dat veel van de auto-verplaatsingen over zo een korte afstand gebeuren dat ze ook met de fiets haalbaar zijn. Elke werknemer die een keer de auto thuis laat draagt bij aan het verminderen van de files.

Verminderen van parkeerdruk

Voor een kantoorwerker voorzie je minstens 4m² werkplek (NEN 1824). Als die werknemer met de auto komt moet er voor zijn voertuig minstens 17m² voorzien worden (dwarsparkeren incl inrijruimte, NEN 2443). Hoe kunnen we het zo vanzelfsprekend vinden dat die plaatsrovende auto ook voor korte ritten gebruikt wordt? Bedrijven vergroten regelmatig hun parkeerinfrastructuur. Elke finale uitbreiding is enkele jaren later toch weer onvoldoende. Bewustmaking, het naar waarde schatten van de kost van een parkeerplaats, en deze reserveren voor wie ze écht nodig heeft (carpoolers, bezoekers, mensen die van ver komen, transport…), dat kan je allemaal bereiken met een fietsvriendelijke politiek.

Verlagen van de milieu-impact van verplaatsingen

Door strengere milieunormen worden auto’s steeds minder vervuilend. Goed nieuws. En toch; deze evolutie is al meer dan 6 decennia aan de gang en toch rijden er nauwelijks nul-emissiewagens rond. Fijn stof en NOx bereiken nog steeds erg hoge concentraties op de plekken met veel verkeer. Een paar windstille dagen volstaan om de vervuiling op te laten lopen naar alarmwaarden. Meer auto’s die vaker gebruikt worden en oververzadigde wegen verlagen het positieve effect van de individuele auto die nu wat minder vervuilend is dan de vorige generaties. De beste manier om minder te vervuilen is tevens de eenvoudigste; gewoon minder rijden.

bottom of page