top of page

Eens

Kris Peeters - mobiliteitsdeskundige

 

Erover eens zijn dat we het niet eens zijn. Het is bon ton te beweren dat dat de hoogst bereikbare consensus is in dit land.

 

Het zal u dus niet verbazen dat ik het daar niet mee eens ben. Nog minder zal het u verwonderen dat mijn bewijsvoering uit de mobiliteitssector komt.

 

Zo hoor ik nooit iemand beweren dat er te weinig of net genoeg auto’s op onze wegen zijn. Met zijn allen vinden we dat er te veel zijn. Logisch. We zijn op het punt gekomen dat ze elkaar in de weg rijden of staan, zodat we stilstaan als we willen rijden en moeten rijden als we willen stilstaan.

 

Vraag mensen waarom ze de auto nemen en ze wijzen op het gebrek aan een alternatief. Of dat altijd waar is, laten we even in het midden. Essentieel is dat we het erover eens zijn dat er te weinig alternatieven zijn en dat daar wat aan moet worden gedaan.

 

Theoretisch kan dat, bijvoorbeeld met veilige en comfortabele fietsverbindingen en met meer trams, treinen en bussen.

 

Praktisch ligt het moeilijker, omdat onze overheden krap bij kas zitten. Ook daarover moeten we het helaas eens zijn. Al is een nuancering op haar plaats. Jaarlijks spenderen die overheden 4 miljard euro aan openbaar vervoer, waar er te weinig van is, en evenveel aan salariswagens, waar er te veel van zijn.

 

Samengevat: te veel auto’s, te weinig alternatieven, te weinig geld voor meer alternatieven, veel geld voor de boosdoener. Als we niet oppassen, tekent zich hier een consensus van jewelste af.

 

Doorgaans wordt die dreiging vakkundig afgewend door van een discussie over mobiliteit plots een discussie over economie te maken. Blijkt dan dat we die auto’s eigenlijk niet nodig hebben om naar ons werk te rijden, maar om onze economie te laten draaien. Hoe meer auto’s er rijden, hoe beter voor onze economie, de tewerkstelling en ons inkomen. Ze vergeten erbij te zeggen: en hoe slechter voor de verkeersveiligheid, de luchtkwaliteit en onze gezondheid. Toch een beetje vreemd, een economie die gezonder wordt naarmate wij ongezonder worden.

 

Maar wacht… Als autorijden echt zo goed is voor de economie, waarom sjezen de Grieken en de Spanjaarden dan niet hele dagen rond om hun economie te redden? Misschien beseffen ze dat van elke euro die uitgegeven wordt aan automobiliteit het merendeel hun economie verlaat. Richting auto- en olieproducerende landen. Voor ons is dat niet anders. Alleen al aan ingevoerde fossiele brandstoffen betalen wij 4,5 procent van ons bbp. Daarmee zijn wij de slechtste leerling in de Europese klas. En een goede sponsor van regimes die niet uitmunten in democratie en mensenrechten.

 

Ook daarover zijn we het eens, denk ik.

bottom of page