Mijn auto, mijn afhankelijkheid
Kris Peeters - mobiliteitsdeskundige
Zo. Voorlopig lijkt het debat over het rekeningrijden een beetje uitgewoed. Maar woedend was het bij wijlen wel. Ik begrijp ze wel, die hoog oplaaiende emoties wanneer mensen denken dat je aan hun vrijheid raakt. Hun vrijheid, dat is in dit land voor velen de auto. Want de auto, die hebben ze nodig voor hun werk, het bezoek aan vrienden, de shopping en zelfs de fitness.
Het woord ‘nodig’ verraadt dat de veronderstelde vrijheid eigenlijk een afhankelijkheid is. Zonder auto geen werk, geen bezoek aan vrienden, geen shopping en geen uitstapjes. Soms is dat werkelijk zo. Voor wie op het zogenaamde platteland is gaan wonen, ver van zijn werk. Of omgekeerd, voor wie gaat werken, ver van waar hij woont. Soms zijn dat vrije keuzes geweest (goedkope bouwgrond, geloof in het suburbane ideaal, niet goed nagedacht). Soms zijn ze bepaald door toeval (ter plekke geboren, verliefd geworden op een boerendochter).
Soms is de afhankelijkheid ook gewoon het gevolg van gemakzucht. De afhankelijkheid van de verslaafde die niet zonder kan. Het is voor dat soort mensen dat autoverkopers ‘dealers’ worden genoemd.