Na fietsen tegen kanker, autorijden voor kanker
De Standaard
Het succes van de 1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker was nooit groter dan afgelopen weekend. Er werd nooit meer geld opgehaald (2,65 miljoen euro) en er waren nog nooit zoveel fietsers. De organisatie legt de lat hoog voor wie wil deelnemen. Veel geld ophalen en veel kilometers fietsen, 5.000 euro en 1.000 kilometer per team. 527 teams, waaronder vier uit mijn stad, slaagden in die uitdaging.
Misschien moet de Vlaamse Liga tegen Kanker volgend jaar een extra uitdaging opleggen aan de deelnemers. Zoals een engagement van elke deelnemer om jaarlijks 5.000 kilometer minder met de auto te rijden. Want door de dag nadien gewoon met zijn allen weer voor onze brommende bolide te kiezen, leveren we nodeloze bijdrages aan de verspreiding van fijn stof in Vlaanderen. Na vier dagen fietsen tegen kanker, volgt voor velen een periode van 361 dagen autorijden voor kanker. De blingbling op de parking aan de start te Mechelen, gaande van de bijna obligate mobilhomes over de Porsche Panamera tot de BMW X6 en zelfs een verdwaalde Rolls-Royce, was tekenend.
Bewust minder kiezen voor de auto kan de strijd tegen kanker meer opleveren dan een weekendje fietsen en geld ophalen. Vooral nu het stilaan tot in elke huiskamer doordringt dat de auto onnodig veel fijn stof in de Vlaamse lucht stoot, met alle ziekmakende gevolgen van dien. Laten we met zijn allen opnieuw voor de fiets kiezen om brood te halen bij de bakker amper twee kilometer verderop. Ook dat is een manier om te fietsen tegen kanker. Een jaar lang korte afstanden fietsen is een betere bijdrage om de strijd tegen kanker aan te gaan dan één lang weekend per jaar te fietsen voor het goede doel.
Mocht iedereen die de afgelopen vier dagen het beste van zichzelf heeft gegeven, de rest van het jaar een minimale inspanning willen doen, dan zet Vlaanderen een klein stapje in de goede richting.
Toegegeven, dit minieme extra engagement zal de vreselijke ziekte de wereld niet uithelpen. Maar de strijd tegen kanker is er een die elke dag moet worden gestreden. Niet alleen als deelnemer aan een fundraiser, maar als gehele maatschappij.