top of page

Fietsen in 2030

Fietsersbond

 

Hoe de wereld er voor de fiets zal uitzien in 2030 weten we vooralsnog niet. Maar we weten wel hoe we willen dat die eruitziet. Een realistische maar ambitieuze blik vooruit.

 

Een actieve wijk

In 2030 is het allerminst een verrassing dat Uplace er uiteindelijk niet gekomen is. ln de 20ste eeuw is er geen plaats meer voor grote projecten met slechts één functie zoals winkelen, werken of wonen. Men gaat voor gecombineerde functies in bestaande stedelijke gebieden en benut zo de bestaande ruimte maximaal. In nieuwe wijken staat niet de auto, maar wel actief verplaatsen centraal. Het openbaar vervoer is aanvullend en dient vooral om andere wijken, stadsdelen, dorpen of steden te bereiken. Wonen en werken vergt geen nodeloos lange verplaatsingen meer. De openbare ruimte is terug

een leef- en speelruimte.


Duurzame mobiliteit

Na de jarenlange uitbouw van het autoverkeer, is er een ware omslag naar intermodaliteit: openbaar vervoer en de fiets zijn nu de beste manier om je te verplaatsen. (Deel)fietsen garanderen de kortere en het openbaar vervoer de langere verplaatsingen. Stations zijn omgetoverd tot intermodale knooppunten. Je switcht tussen eigen fiets, de deelfiets, tram, metro, trein of eventueel een elektrische deelauto alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Tijd verliezen met het zoeken naar een veilige parkeerplaats voor je fiets is dan al lang verleden tijd. De (snelle) elektrische fiets is de kampioen voor de middellange trajecten, zoals van de stadsrand tot de levendige stadskern. Buiten de stad fietsen we vooral op fietssnelwegen. vracht- en fietsroutes zijn volledig gescheiden. Eenmaal in de bebouwde kom delen we de openbare ruimte. ln dichtbebouwd gebied is echter geen plaats meer voor zwaar vrachtverkeer en het aantal verplaatsingen met de auto is sterk gedaald. Een veilige aangename en gezonde fietsomgeving is het gevolg.

 

Veilige wegen

Net op tijd stopt men met het aanleggen van megalomane en dure auto-infrastructuur, Het BAM-tracé en de verbreding van de Brusselse ring. ln 2030 kijkt men ernaar zoals we nu kijken naar de plannen uit de jaren '60 om midden in Brussel het knooppunt te leggen tussen de twee grote autosnelwegen. Door het schrappen van deze dure projecten kwam er wonderwel veel geld vrij voor goede fietsinfrastructuur en efficiënt openbaar vervoer. Alle gewestwegen zijn aangelegd volgens het 30/5U/70-principe waarbij de snelheid van het gemotoriseerde verkeer is aangepast aan de aanwezige fietsers. in dorpskernen zonder ruimte voor een goed fietspad gaat de snelheid naar 30 km/u. Kruispunten met conflictvrije lichtenregeling zorgen voor een veilige doorstroming. Autoverkeer wordt omgeleid of verdwijnt onder de grond.

 

Aangepaste voertuigen

Gemotoriseerde voertuigen zijn nog niet volledig uit het straatbeeld maar wel grondig veranderd. Dankzij de intelligente snelheidsaanpassing (ISA) zijn snelheidsovertredingen gewoonweg onmogelijk geworden. Ook het negeren van rode lichten en andere gevaarlijke overtredingen worden technologisch een halt toegeroepen. En ook de uitstoot van gemotoriseerde voertuigen is fel verminderd. Alleen langeafstand vrachtwagens zijn nog uitgerust met dieselmotoren en mogen alleen rijden op tracés ver van bewoond gebied. De andere voertuigen worden uitgerust met motoren zonder directe uitstoot. Maar vooral het lager aantal voertuigen zorgt voor een aangenamere leetomgeving.

 

Rechtvaardige fiscaliteit

De mobiliteitsomslag is er natuurlijk niet zomaar gekomen. Stap voor stap werden vele voordelen voor het autoverkeer afgebouwd. Het verhogen van de accijns op diesel en het correct belasten van de salariswagen waren de eerste stappen van een eerlijke fiscale politiek. Het invoeren van een echt intelligente kilometerheffing maakte correct en dus zwaarder belasten van gemotoriseerde verplaatsingen mogelijk. Noodzakelijke maatregelen om tot de juiste gedragsverandering te komen. Omdat de intelligente kilometerheffing rekening houdt met factoren zoals ruimtebeslag en milieu-impact, worden mensen meteen met de financiële gevolgen van hun gedrag geconfronteerd.

 

In 2030 is fietsen een vanzelfsprekende keuze

Fietsen is in 2030 de meest voor de hand liggende keuze voor het grootste deel van je verplaatsingen. Het nabijheidsprincipe staat immers centraal. Zowel binnen als buiten de steden krijgen fietsers meer ruimte en fietsen is fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Alvorens mensen in de auto kruipen, denken ze één of twee keer na... om tenslotte toch maar weer voor hun fiets of andere duurzame verplaatsingsvorm te kiezen.

bottom of page