top of page

Eerst de auto, ook voor (hele) korte afstanden

De Redactie

 

Als we alle verplaatsingen samentellen, dan nemen we bijna 7 op de 10 keer de auto. Nochtans leggen we in meer dan de helft van de gevallen maximaal 5 kilometer af. 1 op de 4 keer gaan we te voet of met de fiets, 1 op de 20 keer nemen we het openbaar vervoer.

 

20 procent van de verplaatsingen loopt niet verder dan 1 kilometer. Toch neemt bijna 1 op de 3 Vlamingen daarvoor de auto. Enkel de eerste honderden meters gaan we liever te voet. Ondanks het STOP-principe dat de Vlaamse overheid promoot (Stappen, Trappen, Openbaar Vervoer, Privévervoer, in dalende volgorde van voorkeur), blijft de auto dus koning.

 

"Wat mij verrast is dat zelfs zoveel mensen de auto nemen voor afstanden van minder dan een kilometer", reageert minister Crevits in "De ochtend" op Radio 1. "Naar de bakker, naar de slager... ook al weten ze dat ze bijvoorbeeld niet goed in de buurt kunnen parkeren. Bijna hallucinant om vast te stellen."

 

De minister geeft toe dat er wat infrastructuur betreft nog een lange weg te gaan is. "Heel belangrijk is dat we zeer sterk blijven investeren in goede, veilige fietsinfrastructuur, dat gemeenten ook blijven investeren in goede voetpaden... Ook wat het gecombineerde gebruik van vervoermiddelen betreft: als je bijvoorbeeld het openbaar vervoer wil nemen, moet je je fiets goed kunnen stallen of je auto kwijt kunnen aan het station."

 

Per jaar investeert Vlaanderen 100 miljoen in fietspaden, nog altijd heel wat minder dan het budget voor de auto(snel)wegen. Moet daar ook niet iets aan veranderen? "Het structurele onderhoud van alle auto(snel)wegen kost Vlaanderen 170 miljoen per jaar, fietspaden 100 miljoen. We kunnen die investeringen naast elkaar leggen. We moeten ook kijken naar veiligheid: de investeringen in autowegen dienen niet om meer mensen in de auto te krijgen, maar moeten rijden veiliger maken. Maar het klopt dat we nog heel wat moeten inhalen", vindt Crevits.

 

Ook het openbaar vervoer scoort pover in het onderzoek. "Het is een vrije keuze om al of niet gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vandaar het belang dat we mensen er voldoende vertrouwd mee maken. Ze moeten het leren kennen, dat ze weten hoe ze het moeten gebruiken", zegt de minister. "Ook investeringen in goede infrastructuur en een goed aanbod zijn cruciaal."

 

De Fietsersbond noemt de cijfers van de studie "onthutsend" en wijt de resultaten van het onderzoek aan een "ontoereikend mobiliteitsbeleid".

 

Om meer mensen op de fiets te krijgen, zal er gerichter geïnvesteerd moeten worden, vindt de Fietsersbond. "In de Vlaamse economische ruit zijn er de meeste functionele verplaatsingen en de meeste files", zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond. "Die regio heeft dan ook dringend nood aan meer en betere fietsvoorzieningen."

 

De Fietsersbond maakt zich sterk dat ook voor langere afstanden, de fiets een te duchten concurrent voor de auto kan worden. "Mits een coherent netwerk van fietssnelwegen en degelijke fietspaden kan de fiets, in combinatie met de elektrische fiets, een logische keuze worden voor afstanden tot 15 kilometer", klinkt het.

bottom of page