top of page

Watertekort is grootste gevaar voor wereldvrede

De Morgen

 

Met para's in onze straten lijkt het wel alsof terrorisme de grootste globale dreiging is. Klopt niet, stelt het Wereld Economisch Forum dat woensdag start in Davos. Waternood, epidemieën en oorlogen tussen staten hebben een veel grotere impact op de wereldvrede en de economie.

 

De negenhonderd experten die input gaven voor het Global Risks Report 2015 van het Wereld Economisch Forum (WEF) waarschuwen uiteraard voor terreur - "vooral door niet-statelijke actoren die een staat vormen, zoals IS" - maar benoemen dat geweld als symptoom van structurelere en gevaarlijkere bedreigingen voor de wereldvrede. Zo lopen we de komende decennia een groter risico aan te kijken tegen een kurkdroge waterkraan dan de loop van een AK47 (al dreigen ook dan geweren gebruikt te worden om het peperdure vocht te bemachtigen).

 

Met stip voorspelt het WEF dat waterschaarste in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië de grootste impact zal hebben op de globale stabiliteit. Nu al is water een van de vliegwielen van het Israëlisch-Palestijns conflict: Joodse kolonisten bouwen bewust op heuvels met rijke wateraders. "Tegen 2030 zullen globale waterbehoeften 40 procent hoger liggen dan de duurzame waterbronnen", waarschuwen de rapporteurs, vooral door landbouw die nu al 70 procent van de totale waterconsumptie opslorpt.

 

Twee andere statistieken maken de dreigende catastrofe compleet: de voedselproductie moet tegen 2030 ook met 50 procent stijgen om alle hongerige monden van de groeiende wereldbevolking van eten te voorzien, becijfert de Wereldbank. Klimaatverandering - door overstromingen, droogte of afbraak van biodiversiteit - zal intussen de opbrengst van oogsten met 25 procent verminderen, voorspelt het VN-klimaatpanel.

 

Watertekort heeft ook een domino-effect op andere destabiliserende factoren, zoals gedwongen migratiestromen en de verspreiding van infectieziekten zoals ebola (waarbij de bestrijding begint met zuiver water). "Beleidsmakersworden gedwongen harde keuzes te maken over de toewijzing van watervoorraden", klinkt het, "met grote gevolgen voor alle gebruikers." Ook het risico op een 'energieschok' blijft bestaan door een uitputting van olievoorraden.

bottom of page