Het Antropoceen
Twintigers kiezen eerst voor geluk, dan pas carrière
De Morgen
Voor het eerst verschijnt er een volledige generatie op de arbeidsmarkt die zelfontplooiing en -ontwikkeling, geluk en gezin belangrijker vindt dan knokken voor een carrière. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant.
Twintigers bedanken voor een dure wagen, een hoger loon of een mooier visitekaartje. Ze willen tijd voor zichzelf, hun gezin en eigen projecten. Uit een onderzoek van deze krant, uitgevoerd door InSites Consulting, verschijnt zo een beeld van een generatie - jongeren geboren na 1980 en voor 1995 - die radicaal andere keuzes maakt dan haar voorgangers.
Zeven op de tien twintigers noemen het allerbelangrijkste aan een job 'dat ik er mij gelukkig bij voel'. Goede omgang met collega's, persoonlijke voldoening en een goede balans tussen werk en privé worden allemaal belangrijker geacht dan extralegale voordelen, een bedrijfswagen of de status die aan een job wordt toegeschreven.
Dit is de eerste generatie die zich niét associeert met werkethos. In de jaren tachtig, zestig en veertig noemden volwassenen dat nog een van de vier belangrijkste karakteristieken van hun generatie. De Millennials, de generatie die volwassen is geworden na het jaar 2000, identificeert zich wel met technologie, popcultuur en ethisch liberale opvattingen.
Door deze krant gepeild naar hun persoonlijke ambities, prijkt 'een eigen gezin' met stip op één, gevolgd door 'een stressloos leven'. 'Een succesvolle carrière' komt pas op de derde plaats.
Overuren en weekendwerk worden niet gesmaakt. Wie ze wel moet presteren, is minder gelukkig dan mensen die op tijd naar huis kunnen. Hoogopgeleiden zijn nog kritischer voor overwerk, maar de tendens is algemeen.
De drang naar vrijheid, flexibiliteit en autonomie is zo groot dat liefst een kwart droomt van een eigen zaak. Wie voor zichzelf rijdt, wil er wel heel hard voor gaan, zo getuigen piepjonge ondernemers in de krant.
"Dit is een generatie die het van kleins af gewend is om, aangevuurd door hun ouders, het heft in eigen handen te nemen", zegt Joeri Van den Bergh van InSites Consulting. Ruim twee op de drie vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen geluk. "Vandaar ook de interesse om hun eigen agenda te beheren, hun carrièrepad uit te stippelen, eigen uren te bepalen en zelfstandig te werken."
Deze resultaten komen overeen met de bevindingen van internationale onderzoeken over Millennials.
Experten verwijzen naar de ervaringen van deze twintigers met hun carrièregerichte ouders. "Tijd is het nieuwe luxeproduct", zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. Hij noemt deze generatie niet naïef, maar nuchter.
Zeker tegen de achtergrond van de net verhoogde pensioenleeftijd. "Het besef dat we allemaal veel langer gaan leven en werken is algemeen. Zij denken: waarom zou je je nu al kapot werken?"