top of page

Aantal dieren afgelopen veertig jaar gehalveerd

Het Laatste Nieuws

 

Het is nog veel slechter gesteld met het aantal dieren dan eerst gedacht, zo blijkt uit de Living Planet Index van de London Zoological Society (ZSL). De populatie is in veertig jaar gehalveerd.

 

De populatie zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen is met gemiddeld 52 procent gedaald. Soorten die in zoetwater leven gingen er zelfs met 76 procent op achteruit. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ZSL, in samenwerking met milieuorganisatie WWF.

 

Het berekenen van het wereldwijde gemiddelde van diersoorten is moeilijk werk, maar het team van ZSL heeft naar eigen zeggen haar methodologie sterk verbeterd sinds het vorige rapport, twee jaar geleden. "De manier waarop we onze gegevens gebruiken is meer gesofisticeerd", legt een woordvoerder van ZSL uit aan BBC. Het resultaat van die verbeterde meetmethode schetst echter een nog dramatischer beeld. De vorige meting suggereerde een daling van 'slechts' 30 procent. "Als we de nieuwe methode toepassen op onze gegevens van 2008 zien we dat de zaken aanzienlijk slechter staan dan we toen dachten. Er is een duidelijke langetermijntrend in de daling van de diersoorten", klinkt het.

 

Menselijke impact

 

Achter die cijfers schuilt de immense menselijke impact op de fauna en flora. Bomen worden sneller gerooid dan ze kunnen groeien, er wordt meer vis gevangen dan de oceanen kunnen voortbrengen, meer water uit rivieren gepompt dan de regen opnieuw kan aanvullen en meer koolstofdioxide uitgestoten dan de natuur kan afbreken.

 

In bepaalde regio's zijn de cijfers nog veel dramatischer. In Ghana is de leeuwenpopulatie in veertig jaar met maar liefst 90 procent gedaald. In West-Afrika heeft de boskap het aantal bosolifanten gereduceerd tot amper 6 à 7 procent van de historische populatie. Door het verlies van hun habitat zijn er in Nepal nog amper 3.000 tijgers over, terwijl dat er honderd jaar geleden nog 100.000 waren.

 

De grootste bedreiging voor de biodiversiteit is het verlies van habitat en de dalende populatie, beiden het gevolg van de onhoudbare menselijke consumptie. Ook de impact van de klimaatverandering baart het WWF zorgen. Maar er is hoop. Verscheidene projecten werpen hun vruchten af, zoals het Gorilla Conservation-programma in Rwanda.

bottom of page