Het Antropoceen
Ecologische voetafdruk België bij vijf grootste ter wereld
De Morgen
In vergelijking met andere landen leeft België als een van de grootste slokoppen ter wereld. Dit land vreet natuurlijke bronnen weg alsof er 4,3 aardes voorhanden zijn. Daardoor hebben we per persoon de vijfde grootste ecologische voetafdruk ter wereld.
Over de hele wereld is de menselijke druk op de planeet meer dan 50 procent groter dan wat de natuur jaarlijks kan reproduceren, zo toont het tiende Living Planet Report van het WWF. Om alles te produceren wat we in één jaar verbruiken, is anderhalve planeet nodig.
Zo kappen we bijvoorbeeld sneller bos dan dat het kan bijgroeien, pompen we meer zoet water op dan wat er jaarlijks wordt aangevuld en stoten we meer CO2 uit dan wat bossen en oceanen kunnen opnemen. De impact is enorm. De populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen zijn sinds de jaren zeventig met meer dan de helft geslonken en tweehonderd van de grootste rivierbekkens zijn minstens een maand per jaar door ernstige watertekorten bedreigd.
Belgisch aandeel weegt door in EU
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende volgorde: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden. Globaal wordt meer dan de helft van de ecologische voetafdruk veroorzaakt door uitstoot van CO2. Ook de EU als geheel stoot CO2 uit en consumeert natuurlijke bronnen alsof we meer dan één planeet hebben. Het Belgische aandeel weegt daarin door.
Ongeveer de helft van de Belgische voetafdruk is gelinkt aan onze consumptie van energie in de huishoudens en de transportsector. "We hebben een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen waaruit veel energie ontsnapt. Bovendien dragen de lage bezettingsgraad van Belgische personenwagens, het dichte wegennetwerk, en de fiscale voordelen voor bedrijfswagens bij tot een hoger aantal voertuigkilometers per persoon en dus ook aan een hogere ecologische voetafdruk", zegt Damien Vincent, CEO van WWF-België.
Het goede nieuws is volgens WWF dat ons land over een enorm potentieel beschikt om energie te besparen. Nu gaat meer dan 70 procent van de overheidssteun voor energie naar fossiele brandstoffen en kernenergie, tegenover amper 6 procent naar energiebesparing en 23 procent naar hernieuwbare energie. Als we een deel verschuiven kunnen op vijf jaar 200.000 woningen geïsoleerd worden. Een omvattender plan voor een verschuiving van subsidies kan de Belgische voetafdruk nog drastischer inkrimpen.