Het Antropoceen
De triomf van de deeleconomie: status wordt niet langer bepaald door bezit, maar door vrijheid
Express.nl
Materiële bezittingen kunnen ballast worden en je vrijheid beperken. Dankzij de technologische vooruitgang en de doorbraak van de deeleconomie gaan sommigen echter steeds lichter – en vrijer – door het leven.
Journaliste Anna Hart beschrijft in The Telegraph haar ervaringen met lightweight living.
Drie jaar geleden wilde Hart een jaar naar het buitenland verhuizen. Die verhuis bleek echter uiterst moeizaam te verlopen aangezien haar materiële bezittingen te duur waren om te verschepen of op te bergen en te moeilijk om allemaal op de korte termijn te verkopen. Kort geleden verhuisde ze opnieuw, maar deze keer pasten al haar bezittingen in een kleine bestelwagen. Wat was er veranderd?
-Ze had al haar oude CD’s en DVD’s vervangen door abonnementen op Spotify en Netflix.
-Ze koopt haar kleren nu tweedehands in liefdadigheidswinkels of op eBay en verkoopt of doneert ze later. Voor speciale gelegenheden huurt ze designerjurken.
-Ze verkocht haar auto en ook haar man wil de zijne nu van de hand te doen aangezien ze op taxiservices als Zipcar, Lyft en Uber kunnen vertrouwen.
Hart bezit vandaag dus minder materiële zaken, maar ze heeft toegang tot meer. Haar lightweight levensstijl is mogelijk dankzij de doorbraak van de zogenaamde “deeleconomie”. Het is haar overtuiging dat steeds meer mensen gebruik zullen maken van diensten als Spotify, AirBnB en Uber om zich te bevrijden van hun materiële ballast zonder daarvoor de geneugten van het leven te moeten opgeven.
Toch is dit voor sommigen geen gemakkelijke overgang. David Mattin van trendwatching.com:
"Een eindeloze voorraad aan nieuwe, kwalitatief hoogstaande en relatief goedkope producten en diensten zijn nu beschikbaar zonder de ballast (en de extra kost) van het eigenaarschap. Vroeger waren materiële bezittingen dé manier voor consumenten om hun status en identiteit tentoon te stellen. Vandaag hebben muziekliefhebbers echter geen grote platencollectie meer nodig om hun toewijding duidelijk te maken: nu delen ze muziek online en maken ze playlists. Er is geen verband meer tussen status en fysiek eigenaarschap. Dat is een historische verandering.”
Lenen of huren draagt geen sociaal stigma meer met zich mee bij mensen die lightweight leven – ongeacht of het muziek, film, kleren, auto’s of appartementen betreft. Wat telt is niet of je de mooie jurk die je draagt zelf hebt gekocht of gehuurd, maar dat je keuze van die jurk je goede smaak bevestigt.
Een groot voordeel van de deeleconomie is natuurlijk die veel uitgebreidere keuze die je hebt. Een eindeloze voorraad aan nieuwe, kwalitatief hoogstaande en relatief goedkope producten en diensten zijn nu beschikbaar zonder de ballast (en de extra kost) van het eigenaarschap.
Volgens Anna Bance, stichtster van Girl Meets Dress, een online huurdienst voor luxejurken, is naast vrijheid en keuze ook de populariteit van sociale netwerken een grote factor: “De proliferatie van sociale media heeft de druk op ons uiterlijk opgevoerd. Mensen willen indruk maken met hun kleren, maar vooral niet te vaak het zelfde dragen.” Hart kent bijvoorbeeld vrouwen die hun favoriete jurken nooit meer dragen omdat ze er al te vaak in zijn gefotografeerd op Instagram.
Mattin voegt daar nog aan toe dat eigenaarschap zelf zelden nog veel indruk maakt, aangezien velen onder ons opgegroeid zijn in een staat van materiële weelde. De nieuwe obsessies zijn duurzaamheid, gebruiksgemak en comfort en het gevolg is de triomf van de deeleconomie.