top of page

Watertekort in België

Het Laatste Nieuws

 

Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), waarschuwt voor een 'waterblack-out' in Vlaanderen. Het klinkt contradictorisch: waterschaarste in een regio waar regen dikwijls met bakken uit de lucht valt. Toch is het zo. Schauvliege wil daarom strengere regels invoeren voor ons waterverbruik, schrijft Het Nieuwsblad.

 

Volgens de minister hoeft "een paniekstemming" niet, maar dreigt er een waterblack-out als we niet snel iets ondernemen. Patrick Willems, professor Hydrologie aan de KU Leuven, bevestigt dat het grondwaterpeil met meer dan 100 meter gezakt is in sommige delen van België, vooral in West-Vlaanderen, door de voedings- en textielindustrie. Volgens de krant is de toestand in Vlaanderen erger dan in het droge Spanje.

 

Willems wijst met beschuldigende vinger in de richting van de industrie, die massaal grondwater oppompt. Andere oorzaak is de 'verharding' van Vlaanderen. Er wordt alsmaar meer asfalt gegoten, waardoor het regenwater niet meer in de grond sijpelt, maar terechtkomt in riolering en rivieren en vervolgens in zee. We leven ook met te veel op een kleine oppervlakte: het water dat beschikbaar is, moet over veel inwoners gedistribueerd worden.

 

Schauvliege heeft het Vlaamse waterbeleid gisteren uit de doeken gedaan in het Vlaams Parlement. Ze kondigde strengere regels aan om het dreigende tekort het hoofd te bieden.

 

Zo wil ze bijvoorbeeld alle reglementen rond het gebruik en verbruik van water aanscherpen en in één Waterwetboek gieten. De overheid gaat bedrijven ook helpen in hun zoektocht naar alternatieven. Maar ook particulieren moeten overgehaald worden om minder water te verbruiken. "Want iedere druppel water kost geld", benadrukt Willems. En het zal nog duurder worden, als water mogelijk nóg schaarser wordt.

bottom of page