top of page

IMF: "Elke minuut pompen we 9 miljoen euro in fossiele brandstoffen"

De Morgen

5,3 biljoen dollar (4,7 biljoen euro), dat is het exuberant hoge bedrag dat 's werelds overheden jaarlijks in geschenkverpakking doorstorten aan fossiele brandstofbedrijven. Dat is 9 miljoen euro per minuut, zo schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuwe studie. De financiële instelling noemt de resultaten "schokkend".

 

Die 4,7 biljoen euro (of 4.700 miljard euro, zo u wil) vormt de totale geldsom die overheden via subsidies en niet-aangerekende kosten 'schenken' aan fossiele brandstofbedrijven. Die berekening is niet afkomstig van een of andere obscure geitenwollenvereniging, maar wel van de gerespecteerde financiële instelling IMF.

 

Het is een bedrag dat amper te vatten is. Wat zeker is, is dat de som, zowat 6,5 procent van het wereldwijde bruto nationaal product, hoger ligt dan het totale bedrag dat in alle landen op deze planeet tezamen gespendeerd wordt aan gezondheidszorg. Het grootste deel van dat bedrag komt op conto van vervuilers die niet hoeven te betalen voor de kosten die ze de overheid en maatschappij opsolferen. Die kosten gaan van behandeling van zieke mensen als gevolg van luchtvervuiling tot droogte, stormen en overstromingen als gevolg van de snelle klimaatverandering.

 

Steenkool is de grootste vervuiler en kost dus ook het meeste aan overheden, zowat de helft van de totale som. Olie staat voor een derde van alle 'subsidies'. De rest is voor gas en andere. Omdat China zo teert op steenkool staat het land voor maar liefst 2,3 biljoen dollar (2 biljoen euro) van de kosten, gevolgd door de VS (620 miljard euro) en Rusland (296 miljard euro).

 

1,6 miljoen levens

"De impact op de belastingen, het milieu en het welzijn van mensen na de hervorming van die 'energiesubsidies' is potentieel enorm", zo schrijft het IMF. Als je ze, puur utopisch, voor dit jaar zou schrappen stijgt het totale inkomen van overheden met 2,9 biljoen dollar (2,5 biljoen euro). Een geweldige smak geld die kan gespendeerd worden aan infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs.

 

Als de prijs van fossiele brandstoffen de ware kosten zou reflecteren, zouden er geen subsidies voor hernieuwbare brandstoffen meer nodig zijn, omdat die plots veruit de aantrekkelijkste optie zouden worden. De wereldwijde CO2-uitstoot zou met 20 procent dalen, wat een gigantische stap zou zijn in het afstoppen van de opwarming van de planeet. Er zouden maar liefst half zoveel mensen vroegtijdig sterven, goed voor 1,6 miljoen levens per jaar.

 

Gradueel

Het IMF geeft overigens toe dat heel wat factoren niet berekend zijn in deze studie en dat de schattingen dus nog heel wat meer kunnen worden bijgevijld en verfijnd. "Maar de basisbevindingen zijn duidelijk: energiesubsidies liggen erg hoog. Hun schrapping zou erg substantiële winsten opleveren in het milieu, de overheidsinkomsten en de welvaart. En hun hervorming moet onmiddellijk beginnen, zij het dan wel gradueel, gezien de onzekerheid over het precieze benodigde niveau van de energietaksen."

bottom of page